De Waterkaarten van de ANWB lijken overbodig nu we alles online kunnen vinden en onze navigatie doen met de Waterkaarten App op de iPad. Maar omdat de iPad nog wel eens wil uitvallen met heel warm weer, houden we ook graag de papieren kaarten bij de hand. En voor het plannen van de zomerroute tijdens de wintermaanden gaat er niks boven zo’n grote kaart op je eettafel!

ComputerComputer
 

Hier de beschrijving van de waterkaarten van alle regio’s in Nederland, compleet met onze tips en video’s.  Als je ze via onze website aanschaft, krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de site in stand te houden. 

Waterkaarten met onze tips!

De serie begint met Friesland. Friesland geldt als een van de mooiste vaargebieden van Nederland. Wil je meteen wat inspiratie? Hier een mooie route dwars door Wergea naar één van onze favoriete vaargebieden de Alde Feanen tussen Grou, Leeuwarden en Drachten.

 

Noord-Groningen is het tweede deel van de serie. De kaart beslaat het grootste deel van het Lauwersmeer tot aan het Reitdiep. Daarnaast de kruin van Groningen, een vaargebied dat wij nog grotendeels moeten verkennen met de Canicula, maar waar we reuzeveel zin in hebben!

 

Deel 3 is Zuid-Groningen, met daarin de tocht door Stad-Groningen, het Damsterdiep naar Appingedam en het Noord-Willemskanaal naar Assen. Ga je die laatste tocht maken, vaar dan vooral door het Hoornse Diep naar het Paterswoldsemeer. Je komt door een prachtig sluisje, dat ooit nog is aangelegd door aardappelzetmeelfabrikant WA Scholten om naar z’n huis aan het Paterswoldsemeer te varen. Video!

 

Drenthe, de oerprovincie van Nederland, is het volgende deel in de serie. Je kunt er een prachtig rondje varen sinds de aanleg van het Koning Willem-Alexanderkanaal tussen Klazienaveen en Oranjedorp. Wij hebben ‘m nog niet gevaren. Marieke kent het gebied goed omdat ze er is opgegroeid en ze wil eerst andere gebieden ontdekken. Maar als we heel Nederland hebben bevaren gaan we de vaartocht zeker maken.

 

We zijn zeer lovend over Friesland, maar de Kop van Overijssel doet er bijna niet voor onder. Vaar over de Valsche Trog naar Blokzijl, of ontdek de verdronken kerk van de Beulake op de Beulakerwijde, of vaar over de adembenemende Kalenbergergracht. Je komt ze tegen tijdens dit Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis. En oja, er staat ook nog een heel stuk Gelderse IJssel op de waterkaart, tussen Arnhem en het IJsselmeer. En niet te vergeten het noordelijke deel van de Randmeren. Video!

 

De rest van de Gelderse IJssel vind je op Waterkaart deel 7, zo’n beetje het stuk tussen Arnhem en Deventer. Wil je trouwens meer weten over het varen op de Gelderse IJssel? Dat kan hier. Tip om aan te leggen: Zutphen.

 

In deel 6 de Twentekanalen. Daar zijn we nog nooit geweest… Helaas, maar het komt vast nog een keertje! Waar we wél wat over kunnen melden is de Oude IJssel op deze kaart. Bekijk deze video voor inspiratie!

 

De grote rivieren is deel 8. Het gaat om de Nederrijn, de Waal en de Maas tussen globaal de Duitse grens en de lijn Wijk bij Duurstede-Den Bosch. De Nederrijn hebben we natuurlijk bevaren, de Maas ook een stukje. Alleen de Waal is een maatje te groot voor ons.

 

Hier het zuidelijke deel van de Randmeren, met de toegang naar Amersfoort, Bunschoten-Spakenburg en Huizen. Voorbij de Hollandsche Brug kom je op het IJmeer, waar het bij wat wind aardig kan spoken. Maar ben je eenmaal in Muiden, dan is het leed geleden en kun je de sprookjesachtige Utrechtse Vecht opvaren. Zelfs het stuk voorbij Utrecht tot aan Vreeswijk aan de Lek staat op de waterkaart.

 

Nog maar één keertje is het ons gelukt om vanuit Friesland naar de overkant te varen. Jammer genoeg waait het steeds te hard om de overtocht te wagen. Dit jaar hopen we weer op geen wind, want we zijn van plan om onze vakantie helemaal in Noord-Holland door te brengen. Gewoon een keertje rustig aan! Maar we zijn er natuurlijk al wel eens geweest….

 

Aha, de mooie Hollandse Plassen. De Braassem, de Westeinder, de Kager, de Nieuwkoopse plassen: een walhalla voor de watersporter. Afgelopen jaar gingen we van Braassem naar Kaag, de video kun je hier bekijken. Overigens staan de Vinkeveense en de Loosdrechtse plassen op een aparte kaart.

 

Over de Loosdrechtse plassen kunnen we niet meepraten, die hebben we alleen vanaf de wal bekeken. Maar over die Vinkeveense plassen hebben we al eens gevaren. Prachtig, glashelder water. Hier meer info.

 

Met de Hollandse Delta wordt het gebied tussen Leiden, Rotterdam en de Grevelingen bedoeld. Dat zijn dan het Grevelingen Meer en het Haringvliet. Groot water. Maar ook de Vliet en de Schie, waar we wel weer over kunnen meepraten. Kijk maar!

 

Vanuit de Hollandse Delta vaar je natuurlijk zó de Zeeuwse Delta in. Daar zijn we helaas nog niet geweest. Maar een plaats als Veere staat bovenaan de bucketlist!

 

Vanuit de Zeeuwse en de Hollandse Delta vaar je zó West-Brabant in, onderdeel van onze Zuidelijke vestingsteden-vaarroute, waarbij je door Oudenbosch, Breda, Geertruidenberg, Willemstad, Woudrichem, Gorinchem en Dordrecht vaart.  Stuk voor stuk plaatsen om van te smullen!

 

Vrijwel elke watersporter is dol op de Biesbosch. Je kunt er de bever en de zeearend tegen komen. Maar hou wel een goede kaart bij de hand, want het moerasgebied kan verraderlijk zijn.  In deze video varen we vanaf de Noord over het Wantij naar de Biesbosch.

 

Wie bezong ook alweer de Maas? Iets met Mooder Maas? Of zullen we het maar houden bij het Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot? Anyway, de Maas kan niet genoeg bezongen worden wat ons betreft. Helaas zijn wij niet verder gekomen dan Maasbommel aan de Gouden Ham. Het regende, dus voor mooie, zonnige filmbeelden moeten we terug. Dat gaan we ook zeker doen!

 

Het blijft voorlopig een stille wens om ook deze kaart aan te schaffen en over de Maas naar Maastricht en verder te varen. Voorlopig blijven we dromen. Maar dat is ook leuk!

 

Wil je na al deze papieren waterkaarten toch het liefst met een app op pad? Bekijk hieronder de aanbieding van de Waterkaarten App!

Assen, januari 2021,

Marieke

Opmerkingen en aanbevelingen? Graag!