Doet-ie het wel of doet-ie het niet

Haat-liefde verhouding

Enthousiast en blij lieten we vorig jaar onze nieuwe koelkast zien. Het was niet zomaar een koelkast, want hij moest de relatie met de Canicula-koeling herstellen. Het is namelijk zo dat we al sinds het begin van onze bootavonturen een haat-liefde verhouding hebben met het apparaat. Misschien herken je het wel, lig je lekker aan een stil eilandje, zit de vijf in de klok, blijkt er louter lauwe drank in de koelkast te zitten. En moet je weer fluks vertrekken naar een plekje met walstroom.

Bekijk ook: Start vaarseizoen 2024

Geen boeien in het rivierwater, maar prikken

Wit nepwonder

Nou, die nieuwe koelkast laat op de dag van vakantievertrek weten dat-ie er geen zin meer in heeft. Even dreigen we zelfs de oude weer de keuken in te moeten worstelen, maar gelukkig blijkt nieuwe bedrading de oplossing. Maandenlang genieten we van koele roseetjes en dito biertjes. Maar, het is bijna niet te geloven, aan het eind van het vaarseizoen geeft het witte nepwonder opnieuw de geest. Ons eerste vaarweekeind van dit seizoen lijken we dan ook in te moeten zonder werkende koelkast. Maar wonder boven wonder doet-ie het weer. We zijn benieuwd hoe lang dat zo blijft. Gelukkig hebben we ook nog een koelbox aan boord.

Bedrading koelkast
Het trekken van bedrading vereist wat lenigheid…

Nieuwe video

We hebben er inmiddels alweer vier weekeind-vaartochten door de Friese meren en de kop van Overijssel opzitten. Dankzij onze nieuwe dieselkachel hebben we het ook zonder walstroom heerlijk warm gehad! En ondertussen hebben we ook nog de laatste video van onze tocht heen-en-weer naar de Zuiderwaterlinie afgewerkt! Als je ‘m nog niet voorbij hebt zien komen op ons YouTubekanaal, dan kan je het filmpje van de vaartocht tussen Hattem en Sloten hier bekijken.

Half uur dobberen

Maar wat je niet ziet in de video… Aan het eind van zo’n lange reis heb ik niet veel puf meer om te filmen. Bij het tochtje naar de toko denk ik op dat moment dan ook: Zwolle in, eten halen, en Zwolle weer uit. Wat er in het écht gebeurt is dat we een half uur moeten dobberen voor de Holtenbroekerbrug en dat het daarna nog een fikse tippel is naar de toko die Pieter op het internet heeft gevonden. En dan wacht ons een grote teleurstelling…

   

Nóg eentje!

Want als we voor de deur staan ontdekken we dat het afhaalrestaurant wegens verbouwing is gesloten. In mineur lopen we terug, maar niet te geloven: pal om de hoek zit er nog eentje, die we én niet gezien hebben op internet én niet ontdekt hebben op de heenweg. We moeten wel eventjes wachten totdat Toko Tanja open is, maar dat hebben we er graag voor over. En dat is de reden dat je in het filmpje kunt zien dat we blij zijn, maar waarom we zo blij zijn, tja, dat zit er dan weer niet in… Maar nu weten jullie het alsnog!

Omdat we niet te snel thuis willen komen maken we een omweg vanuit Ossenzijl over de Linde via Schoterzijl naar de Tjonger. Die omweg is niet bij iedereen bekend, merken we aan de reacties op Facebook. Daarom hier de routebeschrijving: Rondje Ossenzijl-Kuinre-Schoterzijl-Ossenzijl

De Canicula Vaartocht over De Linde
De Linde slingert zich langs de grens van Overijssel en Friesland

Stinkend watertje

De vaartocht over de Linde voert naar het verstilde plaatsje Kuinre, waar het vroeger helemaal niet zo stil was. Het lag ooit aan de boorden van de Zuiderzee, maar na de aanleg van de Noordoostpolder leek de Linde te moeten eindigen als een stilstaand, stinkend watertje. Maar dankzij ons watersporters keerde het tij!

Lees hier hoe dat zit: De slechte kaart van Kuinre

Achter de oude sluis ligt de jachthaven van Schoterzijl

Sluis zonder deuren

Na de halfronde sluis van Kuinre, die doorgaans snel wordt bediend, varen we over de Bijlinde naar Schoterzijl. Het buurtschap bestaat uit niet veel meer dan een paar boerderijen, een restaurant en een camping mét jachthaven. Je vaart er binnen door het sluisje, dat al heel lang geen deuren meer heeft. En, wij wisten het niet, maar in 1396 werd op deze plek de historische overwinning van de Friese boeren tijdens de Slag bij Warns alweer teniet gedaan. Dat is die beroemde slag die nog steeds jaarlijks wordt herdacht door de inwoners van Friesland.

Slag bij Schoterzijl

Want waar bij Warns in 1345 graaf Willem IV met z’n leger Hollanders door de Friezen in de pan wordt gehakt, zijn het zo’n vijftig jaar later de Friezen die het onderspit delven tijdens de Slag bij Schoterzijl, die aan maar liefst 1600 mensen het leven kost. Denk daar maar eens aan als je naast de jachthaven lekker met je blote voeten in het gras zit.

Lees ook: Aanleggen in Schoterzijl

De vermoedelijke route van het Hollandse leger van Enkhuizen naar Kuinre en Schoterzijl

Kuinder of Tjonger

Na Schoterzijl heeft het water de dubbele naam Kuinder of Tjonger. Je noemt het riviertje de Kuinder als je in de Stellingwerven woont, ben je op Friesland georiënteerd dan noem je het water de Tjonger. De streek wordt zwaar getroffen door de watersnoodramp van 1825, waarbij niet alleen het Nederlandse kustgebied, maar ook grote delen landinwaarts overspoeld worden door het water. In heel Nederland komen 800 mensen om. Overijssel en Friesland worden zwaar getroffen, met 305 dodelijke slachtoffers in Overijssel en 17 in Friesland.

De getroffen gebieden tijdens de watersnoodramp van 1825

Vergeten watersnoodramp

Dit drama, in 2025 precies 200 jaar geleden, wordt inmiddels ‘de vergeten watersnoodramp’ genoemd. Want waar doorgaans de rampen van 1916 en 1953 als dé reden voor de aanleg van de Zuiderzeewerken wordt gegeven, was het eigenlijk de stormvloed van 1825 die duidelijk maakte dat Nederland iets moest ondernemen tegen het water. Weten we dat ook maar weer.

Lees ook: De vergeten watersnoodramp van 1825

Omweg via Duitsland?

De plannen voor onze vakantievaartocht nemen wat vastere vormen aan. We willen nog steeds richting Meppel-Hoogeveen-Coevorden en dan noordwaarts naar de provincie Groningen, maar inmiddels hebben we bedacht dat we ter hoogte van Ter Apel een omweg gaan maken naar de Ems in Duitsland en dan bij Delfzijl Nederland weer in. Even leken we gedwarsboomd te worden door de aanleg van een fietsbrug in het Haren-Rutenbrockkanaal, maar gelukkig wordt het water toch niet helemaal afgesloten voor de pleziervaart.

Peperdure waterkaarten

Bij het updaten van de website komen we erachter dat ook in waterkaartenland de tijd niet stilstaat, want de ANWB stopt met het uitgeven van losse waterkaarten. Zodra een kaart op is wordt-ie niet meer bijgedrukt. Daarom zijn niet alle kaarten van Nederland meer nieuw te krijgen en zijn sommige peperduur, we zijn zelfs een tweedehandsje tegen gekomen van de het IJsselmeer en het Markermeer waar maar liefst 236 euro voor wordt gevraagd.  Gelukkig laat de ANWB ons watersporters niet helemaal in de kou staan, want in plaats van de losse kaarten verschijnen er drie wateratlassen. Maar ja, voor het uitstippelen van de route gaat er niks boven zo’n grote kaart op je eettafel toch? Zuinig zijn op je waterkaarten dus!

Lees ook: Koop hier je ANWB-waterkaarten

Ander nieuws

Onze puppy lijkt in de maak te zijn! Met een beetje mazzel kunnen we hem/haar na onze vakantievaartocht ophalen. Dat gaat nog wat worden… we zijn heel benieuwd! En het onderhouden van de website en het maken van de video’s is niet goedkoop. Wil je ons steunen? Koop dan een vaarroute, voor de prijs van een glaasje rosé. De betaling gaat via creditcard. Klik op de link en het wijst zich vanzelf. Heb je geen creditcard, stuur dan een mailtje naar marieke@decanicula.nl. Wij én heel veel andere watersporters zijn je er dankbaar voor! En als je dan ook nog in de reacties hieronder vertelt wat jouw vaarplannen zijn dit jaar, maak je ons helemaal blij!

Lees ook: Canicula-vaarroutes door heel Nederland

Pieter en Marieke, Assen april 2025


Ontdek meer van Varen met de Canicula

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *