Blokzijl is een mooie en oergezellige plek om te aan te leggen met je sloep of motorboot. Het is een historisch interessante plaats en het bruist er van het leven. Dat komt door de terrassen aan het water maar ook door de sluis midden in de haven. We komen er in 2015 voor het eerst terecht als we met de sloep Overijssel verkennen. We vallen tijdens die vaartocht van de ene verbazing in de andere.
Dankzij de turf was Blokzijl lang de belangrijkste uitvoerhaven van Overijssel. Hier werden de blokken brandstof uit het achterland overgeladen op zeewaardige schepen om verder vervoerd te worden over de Zuiderzee naar west-Nederland.
We hebben er nu al heel wat nachten doorgebracht. De verwondering over dit buitengewoon mooie plaatsje is er nog steeds….
In de korte video beelden van een rondje door de haven
Jachthavenbetaalkaart
Niet te laat aankomen, anders is de havenkom van Blokzijl vol. Maar de havenmeester heeft dan meestal nog wel een andere ligplaats. Het sanitair is alleen te bezoeken met een jachthavenbetaalkaart.
"Jachthavenbetaalkaart kun je in Blokzijl niet pinnen. Geen contant geld bij ons dus moest eerst naar de Coop achter de Zuidkade om te pinnen en weer teruglopen" Leo Ike via het mailformulier
Het jachthaven-scorelijstje
- Het sanitair is prima in orde, wel een eindje lopen.
- Privacy: normaal
- Wifi: uitstekend in orde
- Winkels: op een prettige loopafstand
- Niet op elke plek is er voldoende schaduw, een zonnescherm is handig
- De havenmeester komt langs. Bel even als je twijfelt of er nog plek is
- Je kunt niet met je blote voeten in het gras zitten
- Geluidsoverlast: in de zomermaanden zeer waarschijnlijk
In de maanden juli en augustus is het topdrukte en kijk je je ogen uit, vooral rond de sluis.
Het oudste huis van Blokzijl
Blokzijl staat vol met historische panden. Ze staan in de stadswandeling die je kunt krijgen bij de VVV, Bierkade 9. Het oudste huis staat aan de Kerkstraat. Je kunt het huis herkennen door de gevelsteen met de afbeelding van een molen.
Moordrecepten
Bij de sluis vind je ook het sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis. De naam komt van de legende over het vrouwtje Kaatje. Kaatje begon in 1707 een eethuisje bij de sluis en kookte zo lekker dat alle kooplieden van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) dolgraag bij haar kwamen eten. De recepten hield ze altijd geheim. Toen Kaatje zestig was werd ze beroofd en vermoord. De daders werden nooit gevonden, maar in een paar Zuiderzeesteden doken later wel haar recepten op…
Graaf graaft gracht
Johan de Ligny, de Graaf van Aremberg, stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Blokzijl. Hij liet de toegangsvaarten zoals de Arembergergracht graven en verbeteren en de havenkom aanleggen. Meer weten? Lees dan het artikel ‘Graaf Aremberg schonk een dure gracht’.
Je komt door Blokzijl tijdens de vaarroute Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis.
Aanmeren in de buurt? (Nog meer aanlegplaatsen op de kaart onderaan de pagina)
Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!
Ha lezer!
We hopen dat je de informatie/het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.
Hartelijke groet,
Marieke, mei 2018