Je komt in Breda na een vaartocht over de Mark. Voordat je in het centrum bent passeer je eerst een wat minder fraai industriegebied. Voorbij de spoorbrug en de Koning Willem-Alexanderbrug (3.20) kun je de boot aanleggen. Wil je nog verder richting centrum, vaar dan onder de Hoge Brug (3.20) door.

Aanleggen in Breda
In het centrum langs de Prinsenkade liggen mooie nieuwe steigers voor passanten. In deze haven van de gemeente lig je prachtig. Alle voorzieningen zijn aanwezig, stroom en water moet je betalen via de app aanuit.net. Net voor de Hoge Brug aan de Nieuwe Prinsenkade kun je ook aanleggen, maar vlak langs deze aanmeerplaats loopt een drukke weg. Even vóór het centrum heeft jachthaven De Werve ook nog een paar passantenplaatsen. Vanuit deze jachthaven is het tien minuten lopen naar het centrum.
Parel van het Zuiden
Breda is een leuke stad om een paar dagen over te blijven. In het centrum zijn talloze restaurants en terrasjes en aan de historische gebouwen als de gotische Grote Kerk en het Begijnhofje heeft de stad de benaming Parel van het Zuiden te danken. In het centrum staat het kasteel van Breda, vroeger de zetel van de heren van Breda, nu onderkomen van de Koninklijke Militaire Academie. Op loopafstand is het Stadspark Valkenberg, vroeger de kasteeltuin. Dé blikvanger van Breda voor ons watersporters is natuurlijk het Spanjaardsgat.
De waterpoort dankt zijn naam vermoedelijk aan zoon Filips Willem van Willem van Oranje, die na de moord op zijn vader heer van Breda werd. Filips Willem werd na zijn gedwongen verblijf van 27 jaar in Spanje wel ‘de Spaanse Prins’ of ‘de Spanjaard’ genoemd.

Wat is er te doen in Breda
In het kasteel van Breda zit nu de Koninklijke Militaire Academie. Het is niet toegankelijk voor het publiek, maar af en toe mag je het bezoeken. Informatie daarover kun je krijgen bij de VVV.
Altijd al wat meer willen weten over hagedissen, slangen en schildpadden? In Reptielenhuis de Aarde kun je ze allemaal bekijken. Lopend ben je meer dan een half uur onderweg, met de fiets zo’n vijftien minuten.
Vanaf de ruim 97 meter hoge toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk heb je een grandioos uitzicht over de stad. Je mag de toren af en toe beklimmen. Meer info bij de stadsgidsen.

Breda vestingstad
Zo’n 120 jaar geleden kun je vestingstad Breda alleen binnenkomen via drie landpoorten en een waterpoort. In de tweede helft van de negentiende eeuw worden de verdedigingswerken door moderne oorlogstechnieken nutteloos. Bovendien heeft de stad ruimtegebrek binnen de vestingmuren. Tussen 1869 en 1881 worden de vestingwerken van Breda daarom grotendeels gesloopt. Het reduit van Lunet B is het enige nog bovengronds bestaande deel van de vesting Breda, samen met het Spanjaardsgat en het blokhuis van het kasteel.
Lees ook: Zuidelijke vestingsteden vaarroute
Aanmeren in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer mooie aanlegplaatsen
Op ons YouTubekanaal kun je virtueel meevaren op veel van onze tochten! Je kunt je hier gratis abonneren!
En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen.
Ha lezer!
We hopen dat je de informatie over Leiden nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.
Hartelijke groet,
Marieke, november 2018 (update augustus 2022)