Vanuit Alkmaar varen we over het Noordhollands Kanaal naar de Eilandspolder, waar we gaan aanleggen in De Rijp. We zijn er al eens eerder geweest, met de auto, samen met vrienden uit de buurt. Een heel charmant plaatsje, dat De Rijp, ontdekten we toen. Hoog tijd om het gebied met de Canicula te verkennen!
In deze video kun je onze vaartocht van Schagen naar De Rijp bekijken
Aanleggen in De Rijp
De toegang naar De Rijp kan wat fluctueren. Op onze waterkaart staat voor de brug vanaf het Noordhollands Kanaal bij bij Spijkerboor 2.80 meter, op een andere wordt 2.60 aangegeven, afhankelijk van het waterpeil.
Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland
Er zijn twee jachthavens, WSV Eilandspolder vóór de toegangsbrug naar De Rijp en jachthaven De Meermolen ten noorden van de brug. Wij leggen aan bij de Eilandspolder, een mooie beschutte haven waar we een heerlijk plekje krijgen toegewezen naast een knalpaarse picknickbank. De jachthaven heeft alle voorzieningen en ligt op loopafstand van het gezellige centrum met restaurants, leuke winkels en een supermarkt. Wil je iets verder weg, dan staan er twee fietsen van de jachthaven voor je klaar. Geweldig!
Lees ook: Aanleggen in de Hargervaart bij Groet
Lees ook: Aanleggen in Alkmaar
’t Schermer Eylandt
De Rijp is ontstaan in het zuiden van het Schermereiland, vroeger ’t Schermer Eylandt genoemd, gelegen tussen het Schermermeer in het westen, het Beemstermeer in het oosten en het Starnmeer aan de zuidkant. Na de drooglegging van deze meren rond 1600 was het Schermereiland natuurlijk geen eiland meer en kreeg het een nieuwe naam: de Eilandspolder. Dankzij de walvisvaart, de haringvisserij en de verwerking van hennep was het tussen de 17e en de 19e eeuw een welvarende plaats. Je ziet het terug aan de mooie huizen langs de Rechtestraat en het voormalige raadhuis aan de Kleine Dam.
Wat is er te doen in en om De Rijp
In Museum In ’t Houten Huis kun je de geschiedenis van de streek bekijken. De oorspronkelijk herenkamer is ingericht als werkkamer van een haring- en walvisreder met echte spullen van de laatste grote reder van De Rijp, Jan Boon jr.
Grenzend aan De Rijp ligt droogmakerij De Beemster, in 1999 door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, als voorbeeld hoe de Nederlanders water wisten te om te zetten in landbouwgrond. Middenbeemster is het oudste dorp van De Beemster, met statige panden en een lommerrijk plein. Het dorp is maar twintig minuten fietsen vanaf De Rijp.
Even ten zuiden van De Rijp ligt Fort bij Spijkerboor, een van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam. Je kunt er zien hoe de soldaten er rond 1900 leefden. Het fort is ook werelderfgoed.
De Eilandspolder is zeer waterrijk, met grillige eilandjes die nog steeds in gebruik zijn als weide- en hooiland. Op diverse plekken kun je fluisterbootjes huren om bijvoorbeeld naar Grootschermer te varen of gewoon een beetje rond te kijken.
Jan Adriaanszoon Leeghwater
De bekendste zoon van De Rijp is de zeventiende eeuwse Jan Adriaenszoon, die zichzelf later Leeghwater noemde. Volgens de overlevering was hij als molenmaker en waterbouwkundige betrokken bij een paar van de grootste droogmakerijen van Noord-Holland. Maar inmiddels worden vraagtekens gezet bij zijn daadwerkelijke rol. Sterker nog, zijn biograaf schrijft dat Leeghwater een ijdeltuit en een opschepper was en dat hij veel minder met de droogmakerijen te maken had dan hij vertelde. Roever, J.G. de – Jan Adriaensz. Leeghwater, Amsterdam 1944.
Wat er ook van waar mag zijn, met de merknaam ‘Land van Leeghwater’ heeft het gebied rond De Rijp een sterke troef in handen. Onze tip extra is dan ook de Land van Leeghwater fietsroute van ruim 53 kilometer. Heeft wandelen jouw voorkeur, probeer dan deze stadswandeling van een uur, genoemd naar Jan Boon, die andere bekende inwoner van De Rijp.
In deze video varen we van De Rijp naar Edam
Lees ook: Aanleggen in Edam
Vind je de filmpjes leuk? Je kunt je hier gratis abonneren op ons kanaal, dan zie je de nieuwste video’s het eerst!
Heb je tips of aanvullingen? We horen het graag!