’s Hertogenbosch, Den Bosch of Oeteldonk? Daar willen we af zijn… Wij kiezen voor de officiele naam ’s Hertogenbosch, waar je vanaf de Maas naar toe kunt varen over de Gekanaliseerde Dieze. We leggen aan in de gemeentelijke passantenhaven aan de Dommel. De haven ligt op loopafstand van het gezellige centrum. Schepen hoger dan plm. 3 meter worden naar de Brede Haven achter de Boombrug geleid.

In deze video bekijken we ’s Hertogenbosch voordat we verder varen naar België 

Aanleggen in ’s Hertogenbosch

De havenmeester wil graag dat je even belt om een ligplaats aan te vragen, 06-12047342. Het sanitair is te vinden in het voormalig brugwachtershuisje op de hoek van de Oliemolensingel. De toegang tot de aanlegsteiger aan de Dommel en het sanitairgebouw is beveiligd met een pasje dat je krijgt van de havenmeester. De supermarkt is op loopafstand aan de Visstraat. Hoewel je tegen het centrum aanligt is het heel mooi rustig aan de Dommel. Er is nauwelijks autoverkeer op de kades.

Let op: als de waterstand laag is, wordt de sluis bij Engelen beperkt bediend. Dat betekent dat je moet wachten op een binnenvaartschip en dan pas mee mag schutten. Dat kan soms wel een paar uur duren.

Varen met de Canicula - Aanleggen in jachthaven Den Bosch
De aanmeerplaatsen in de Dommel zie je rechtsboven, in de cirkel zit het sanitair verstopt. Foto: Google Maps
   
Shoppen en eten

Hou je van shoppen dan ben je in ’s Hertogenbosch in het Walhalla! Een heel centrum vol winkels en winkeltjes, verspreid over brede straten en sfeervolle steegjes. De leukste winkeltjes vind je in de Snellestraat en de Verwersstraat. Verder zijn er restaurants en terrassen te over. De polulairste horecaplekken zijn de Korte Putstraat, de Uilenburg en de Parade. Blogster Sylvie uit Den Bosch tipt hier over haar favoriete eet- en drinkplekken.

Pronkjuweel

’s Hertogenbosch ligt op het punt waar de Aa, de Dommel en de Zuid-Willemsvaart samenstromen. Het middeleeuwse stadscentrum is één van de oudste en bovendien het grootste ommuurde gebied van heel Nederland, zegt Wikipedia. Binnen en buiten de muren telt ’s Hertogenbosch meer dan honderdduizend inwoners. Bijna de helft daarvan was in 2015 Rooms-Katholiek. Dat ligt voor de hand in deze bisschopsstad. Het pronkjuweel is de Sint-Janskathedraal.

De Sint Janskathedraal imponeert door z’n omvang en versieringen

De eerste wat zullen we gaan doen-tip is dan ook: breng een bezoek aan de Sint-Jan. De kathedraal is elke dag open. Neem wel wat geld mee, de noordkant wordt gerestaureerd en daarvoor is nog nog wat geld nodig.

Ben je uitgekeken in de kathedraal? Maak een stadswandeling. Begin bij de Moriaan aan de Markt, een huis dat aan het begin van de 13e eeuw werd gebouwd. Het staat bekend als het oudste bakstenen huis van Nederland en tegenwoordig is de VVV er gehuisvest. Een gratis stadswandeling vind je hier. En wil je je thuis alvast wat voorbereiden op ’s Hertogenbosch? Hier vind je veel info: www.bezoekdenbosch.nl. En op deze site staat een virtuele wandeling.

In ’s Hertogenbosch moet je eigenlijk naar het Nationaal Carnavalsmuseum. Het is te vinden aan de Zusters van Orthenpoort 27. Gesloten tijdens de feestdagen én tijdens Carnaval natuurlijk. Maar dan is het toch nog geen bootjesweer….

In- én onder ’s Hertogenbosch stromen talloze waterlopen. Ze worden samen de Binnendieze genoemd. Omdat de stad vroeger geen ruimte had om uit te breiden zijn veel huizen over deze waterstromen gebouwd. Van 1 april tot en met eind oktober kun je een vaartocht maken over de Binnendieze.

Je kunt verschillende vaartochten onder de stad maken. Wij kozen voor de Vestingroute, met daarbij een korte video over het ontstaan van Den Bosch. Foto: Peter Blomsma

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

Papenbril

Midden in ’s Hertogenbosch staat de citadel. Dit fort, gebouwd in tussen 1637 en 1645, moest de stad verdedigen tegen de Spanjaarden, maar vanuit het fort werden ook de katholieke inwoners van ’s Hertogenbosch bespioneerd. Het fort kreeg daarom de bijnaam Papenbril – een paap is de bijnaam van een katholiek.

Het fort had vijf bastions, waarvan er eentje uitstak in de (later gegraven) Zuid-Willemsvaart. De scheepvaart had daar zoveel last van dat die punt werd gesloopt.  

Varen met de Canicula - Aanleggen in jachthaven Den Bosch
Op deze foto van Google Maps is duidelijk te zien dat het fort is geamputeerd

In het fort is nu het Brabants Historisch Informatie Centrum gevestigd. Neem vooral een kijkje op de inspirerende website van dit centrum. Naast verhalen uit het recente verleden vind je er natuurlijk van alles over de beroemde belegering van de vestingstad in 1629.

Moeras ’s Hertogenbosch

’s Hertogenbosch werd in de Tachtigjarige oorlog beschouwd als onneembaar. De zoon van Willem van Oranje, prins Frederik Hendrik, slaagde er desondanks in het moeras rond ’s Hertogenbosch te dempen en de stad in te nemen. Dat was een belangrijke overwinning in de strijd tegen Spanje. Het Brabants Historisch Centrum heeft een interessante interactieve kaart gemaakt. Klik op de afbeelding voor meer info.

Varen met de Canicula - Aanleggen in jachthaven Den Bosch

Op dit schilderij uit 1631 van Pauwels van Hillegaert is goed te zien dat ’s Hertogenbosch midden in zeer moerassig gebied lag. De stad had dan ook een bijzondere bijnaam:  

Moerasdraak

Een vierde naam dus, naast ’s Hertogenbosch, Den Bosch en de carnavalsnaam Oeteldonk. 

De Moerasdraak is de mascotte van de stad

En nu? Terug over de Gekanaliseerde Dieze? Of verder over de Zuid-Willemsvaart?

De Canicula YouTube banner

Aanlegplaatsen in de buurt bekijken:

Meer aanmeerplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips en aanvullingen? We vinden het heel leuk als je een berichtje stuurt!

Februari 2018