Waarom we Deventer tot dusverre steeds voorbij zijn gevaren? Omdat het volgens de routeplanner vanuit de jachthaven een flink stuk lopen is naar het centrum. Maar een Facebook-watersport-vriend meldt dat de afstand reuze meevalt en dat het met bootfietsjes prima te doen is. Je kunt ook fietsen lenen bij de jachthaven, staat op de website. Dus is het hoog tijd voor een paar dagen aanleggen in Deventer aan de Gelderse IJssel!
In 2023 is het zover! In deze video kun je onze vaartocht van Boxmeer naar Deventer bekijken
Aanleggen in Deventer
Jachthaven Deventer is een paar jaar geleden opnieuw aangelegd en biedt alle faciliteiten. Er is zelfs een terras mét café. Voor de sloepvaarders onder ons: je kunt je boot te water laten in de trailerhelling in de haven. Aanleggen kan ook langs de IJssel voor het stadscentrum, of aan de andere kant bij het IJsselhotel. Maar dat ligt aardig onrustig. Tenzij je een heul groot stabiel schip hebt natuurlijk…
Koekstad
De Hanzestad heeft een mooi historisch centrum. Het is vooral de moeite waard om het Bergkwartier te bekijken. Deventer wordt ook wel ‘Koekstad’ genoemd, vanwege de bekende Deventer koek. En ook ‘Boekenstad’, want in Deventer worden al eeuwen boeken gemaakt, bewaard en verkocht. Op de eerste zondag van augustus wordt er de grootste boekenmarkt van Europa gehouden. En niet alleen in de zomermaanden, maar ook in december is het de moeite waard om Deventer te bezoeken, want de stad verandert dan in een 19e eeuwse Engelse stad tijdens het Dickens Festijn.
Doneren? Graag!
Het maken van de video’s en onderhouden van de website kost natuurlijk tijd (ongeveer tachtig uur per video) en geld (apparatuur, muziekabonnement en provider). We waarderen het daarom zeer als je ons steunt met een financiële bijdrage. Dat kan voor de prijs van een glaasje rosé. De betaling gaat via creditcard. Klik op de link en het wijst zich vanzelf. Wij én alle andere watersporters zijn je er dankbaar voor!
Wat is er te doen in Deventer
Dat Deventer een rijke historie heeft is te zien aan de monumentale panden met gevelstenen en ornamenten. Je komt er langs met de stadswandeling van de VVV aan de Brink. Hier kun je ‘m online bestellen voor het geval je nu net op zaterdagavond arriveert.
In de zwarte silo aan de Zuiderzeestraat zit een foodhal waar je aan kunt schuiven om gerechten te proeven uit alle werelddelen. Let op: je kunt er alleen betalen met de pin.
In de Waag aan de Brink zit Museum De Waag, waar van alles is verzameld over de historie van deze Hanzestad.
Alle boeken aan boord uit? In boekenstad Deventer kom je wel aan je trekken. Stap bijvoorbeeld binnen bij boekhandel Praamstra waar je nieuwe, 2e hands en antiquarische boeken kunt kopen.
Zin in shoppen? De leukste winkeltjes zitten in de Grote en Kleine Overstraat, de Spijkerboorsteeg en de Walstraat.
A Bridge Too Far
Als je over de IJssel richting Deventer vaart is het eerste dat je ziet de Wilhelminabrug. De stalen boogbrug over de IJssel was pas twee jaar in gebruik toen-ie in april 1945 door de Duitsers werd opgeblazen. Om toch aan de overkant te komen werd de vooroorlogse schipbrug weer van stal gehaald.
In 1948 kon de Wilhelminabrug weer open en mocht de schipbrug met pensioen. Grappig weetje: de Wilhelminabrug werd wereldberoemd door de film A Bridge Too Far over de Arnhemse Rijnbrug. Die kon voor de film niet meer gebruikt worden omdat er inmiddels allemaal moderne gebouwen naast de brug waren neergezet.
Bekijk hier een oudere video van onze vaartocht op de IJssel, tussen Doesburg en Deventer
Aanleggen in de buurt? Bekijk ook deze aanmeerplaatsen:
Meer aanlegplaatsen op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips en aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!
Maart 2018 -> Update maart 2023