Op de grens van Friesland en Overijssel ligt vlakbij Ossenzijl de Linthorst Homansluis. Ernaast staat paviljoen De Driewegsluis. Met mooi weer zitten de terrassen vol mensen die genieten van zon, water en voorbij varende bootjes. Aan de ene kant van het paviljoen is een passantenhaven aangelegd, aan de andere kant kun je mooi aanleggen aan een eilandje.
Aanleggen bij de Driewegsluis
Het eiland en de passantenhaven horen bij elkaar en worden beheerd door de gemeente. Bij de haven staat het kantoor van de havenmeester met daarin ook het sanitair. Sloepvaarders kunnen hun boot te water laten bij de ruime helling. Alleen in de passantenhaven is walstroom. Als je geen zin hebt om te koken, kun je terecht in het paviljoen.
Verwarring
De naam van de passantenhaven én van het paviljoen is ‘Driewegsluis’ en dat veroorzaakt bij ons wat verwarring. De sluis waar je doorheen moet richting Overijssel of Friesland heet toch echt Linthorst Homansluis… Als we aanleggen en een wandeling maken wordt het duidelijk: achter het paviljoen ligt de échte Driewegsluis. Hoe dat zit?
Bijzondere sluis
Een driewegsluis is bijzonder, want het is een schutsluis met drie stel deuren, waarin schepen drie kanten op kunnen. In Nederland zijn er maar drie van. Helaas werd-ie te klein voor de steeds groter wordende schepen. Omdat-ie zo bijzonder is, is de sluis niet gesloopt maar gerestaureerd. Er wordt alleen geschut als de Linthorst Homansluis een onderhoudsbeurt nodig heeft.
In deze video varen we langs de Driewegsluis
Reactie via Facebook
“Het Paviljoen heette vroeger Botenbar, het was een ark waar een snackbar in zat. Terrasje erbij.”
De Rottige Meente
Tussen de Helomavaart en de Linde ligt een veenpolder met de intrigerende naam Rottige Meente. Ooit was het een deprimerend oord, waar arbeiders nauwelijks konden rondkomen van hun dagelijks geploeter in het veen. De landbouw leverde in dit natte gebied ook niet veel op, vandaar de naam Rottige Meente. Rond 1950 werd het aangekocht door Staatsbosbeheer om de otter en de grote vuurvlinder te redden. Nu is het een prachtig natuurgebied met heel veel dieren en planten.
Wat is er te doen rond de Rottige Meente
Staatsbosbeheer heeft door de Rottige Meente een fietsroute uitgezet over schelpenpaden langs veel riet en trekgaten met ribben, moerassen en trilvenen. De tocht begint bij paviljoen Driewegsluis en is 45 kilometer. Je kunt de route hier downloaden.
Stap even af in Spanga. Aan het voetpad ter hoogte van de Peter Stuyvesantweg 199 vind je de ‘Kijkhut voor de niet-bestaande vogels van de Rottige Meente’, van kunstenaar O.C. Hooymeijer. Je ziet er onder meer de Visgluiper en de Mestpikker. Vanaf de Driewegsluis is dat een half uurtje fietsen.
Wil je het gebied vanaf het water verkennen, huur dan een kano bij Kayak Tjonger Tours. Je vaart over De Scheene en kunt ringslangen en baardmannetjes spotten, misschien zelfs een ijsvogel!
Familie van Heloma
Op de kruising van De Helomavaart en de Linde hebben niet alleen de Driewegsluis en de Linthorst Homansluis het water op peil gehouden, in de laatste tweehonderd jaar zijn in totaal maar liefst drie sluizen aangelegd, zoals te zien is op het kaartje hieronder. De eerste werd gebouwd door de adellijke Friese familie Van Heloma en kreeg, net zoals de vaart, de naam van de familie. De Van Heloma’s werden in de 17de en 18de eeuw schatrijk door de turfgraverij.
Reactie via Facebook
“Wij kennen de Driewegsluis nog als sluis, daarbij lag de woonboot als restaurant waar je toen ook al geweldig kon eten. Later toen de huidige sluis kwam, kwam ook het paviljoen.”
Deze aanlegplaatsen vind je misschien ook interessant! En op de kaart onderaan de pagina vind je meer mooie aanlegplaatsen.
Ben je nog niet uitgevaren? Je komt langs de Driewegsluis tijdens deze Canicula-vaarroute Rondje Ossenzijl-Kuinre-Schoterzijl-Ossenzijl. Klik op de foto voor de routebeschrijving.
Ha lezer!
We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via het formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.
Hartelijke groet,
Marieke, mei 2019