Vanaf het IJsselmeer Hindeloopen binnenvaren. Door de Zuiderzeesluis, die nog steeds met de hand wordt bediend. Je waant je in de achttiende eeuw, een onvergetelijke ervaring. Hindeloopen, Hylpen in het Fries, is top!

Zicht op Hindeloopen vanaf de oude zeesluis
Pittoresk

Hindeloopen is een pittoresk stadje aan het IJsselmeer, na Sloten het kleinste van de Friese elf steden. Vanaf het land is het voormalige Zuiderzeestadje bereikbaar via Koudum en de Yndijk. Vaar je in een sloep, dan kun je ook nog door de Aesterfeart. Het mooiste is om Hindeloopen binnen te varen vanaf het IJsselmeer. Ben je op doorvaart, leg dan vooral even aan en maak een wandeling door het oude centrum.

De sluiswachterswoning met klokkentoren
   
Aanleggen in Hindeloopen

Passanten kunnen aanleggen in de oude vissershaven aan IJsselmeerzijde.  Op de steiger is elektra en water. Voor het sanitair of de wasserette moet je naar de naastgelegen jachthaven. Je kunt ook overnachten na de sluis even buiten het centrum, aan de Yndyk. Daar is geen walstroom of water, maar wel sanitair op ongeveer 300 meter afstand. Je ligt er mooi aan een graskantje onder een paar zwaluwhuizen en je kunt in de schaduw van de bomen zitten. Het is er heerlijk rustig, behalve in het weekeinde als heel Hindeloopen sportieve geluiden maakt op het naastgelegen sportveld.

Rechtsboven de masten van de zeilschepen in de jachthaven van Hindeloopen, met links daarvan de Oude Haven. Dwars door het stadje kom je uit bij de aanlegplaatsen langs de Yndijk.
Winkels en restaurants

In Hindeloopen zijn hele leuke winkeltjes te vinden. Atelier Glashouwer aan de Nieuwstad bijvoorbeeld, is gespecialiseerd in de traditionele Hindelooper schilderkunst en stofjes. De eigenaar heeft samen met zijn dochter het servies Hylper Heritage ontworpen, dat onder meer verkrijgbaar is bij Blokker. Aan de havenkant kun je lekker zitten op een van de terrasjes. Van de diverse restaurants is Sudersee, vlak naast de kerk, onze favoriet. Achter de haven is een supermarkt.

Zicht op Hindeloopen vanaf de oude zeesluis
Likhúzen

Aan de Tuinen in Hindeloopen staan een paar imposante grootschipperhuizen met daarachter de zogenaamde likhúzen. In deze kleine huisjes, gebouwd met één kant in het water, woonde vroeger de kapiteinsvrouw met haar kinderen als haar man op zee was om in Scandinavië en Rusland handel te drijven. Ze hoefde dan niet het grote huis, met al het porselein en de mooi gedecoreerde Hindelooper meubels, schoon te houden.

Een van de bewaard gebleven likhúzen
Wat is er te doen in Hindeloopen:

Ga naar het Schaatsmuseum om de grootste schaatsencollectie ter wereld te bewonderen. 

Het museum verzorgt ook stadswandelingen onder begeleiding van een gids.

Kijk op een doordeweekse dag even binnen bij de Grote Kerk van Hindeloopen. Hij staat een tikkeltje uit het lood.

De Grote Kerk van Hindeloopen zie je over water en land al van verre
Opknapbeurt

In de bloeiperiode had Hindeloopen een vissersvloot van zo’n tachtig schepen. Na de aanleg van de Afsluitdijk liep dat aantal drastisch terug. De vissersschepen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor zeilschepen en motorboten. De haven van Hindeloopen heeft een paar jaar geleden een grondige opknapbeurt gehad. De steiger aan de havenmond is gerestaureerd, net zoals de sluis en de sluisbrug. De haven ziet er daardoor bijna weer net zo uit als in de jaren dertig.

In deze video varen we vanuit Workum over het IJsselmeer naar Hindeloopen

Attentie

Ook mooie drone-opnames maken? Als je een drone koopt via deze link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om deze website up-to-date te houden. Dank!

MobileMobile
 

Rondje Workum-Hindeloopen

Je komt door Hindeloopen tijdens de zeer afwisselende Canicula-vaarroute Rondje Workum-Hindeloopen-Fluessen-Workum. Klik op de foto voor de routebeschrijving:

Varen met de Canicula - Aanleggen in Hindeloopen

Overnachten in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Geüpdated september 2019