Van Kevereiland in de Kagerplassen varen we in een uurtje of twee over de Zijl naar Leiden. We komen langs de dichte bebouwing van de buitenwijken van Leiden. Bij de kruising met de Oude Rijn varen we stuurboord uit de binnenstad in. Even voorbij de Sumatrabrug ligt de passantenhaven.

Foto boven: Morspoort Wikipedia/Erik Zachte CC BY-SA 4.0

Donkere wolken boven de passantenhaven van Leiden. Foto: Richard Boon
Aanleggen in Leiden

In de passantenhaven van Leiden zijn alle voorzieningen aanwezig. De sleutel van de douches en toiletten is tegen een borg van vijftien euro verkrijgbaar in het havenkantoor. Ook de penningen voor de walstroom en waterautomaten kun je daar halen. In het hoogseizoen mag je maximaal drie nachten blijven.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Leiden
De burcht van Leiden staat op een heuvel van twaalf meter hoog. Foto: Wikipedia/C. Messier CC BY-SA 4.0
   
Grachten en bruggen

Op een kunstmatige heuvel midden in Leiden staat de Burcht. Vanaf de burcht heb je een mooi uitzicht over de historische binnenstad met in totaal 28 kilometer aan grachten en maar liefst 88 bruggen. De meeste zijn zo laag dat je er alleen met een sloep onderdoor kunt varen. Leiden is een prachtige stad met veel monumentale gebouwen en leuke winkels. Donderdagavond is het koopavond en elke woensdag en zaterdag is er markt.

In deze video varen we van de Kagerplassen langs Leiden naar Rotterdam

Wat is er te doen in Leiden

Bij de VVV in Leiden zijn een heleboel stadswandelingen te vinden. De Leidse Loper bijvoorbeeld, leidt je langs 24 historische bezienswaardigheden in de binnenstad.

Bezoek molen De Put of Molenmuseum De Valk

In de wijk rond de Pieterskerk vind je speciaalzaakjes met sieraden, aardewerk en delicatessen. Meer leuke plekjes staan in de stadsgids.

Op loopafstand van haven aan het beroemde Rapenburg is het Rijksmuseum van Oudheden gevestigd. In de stadsgids vind je er nog veel meer.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Leiden
Langs dit Galgewater stonden vroeger de galgen opgesteld. Links molen De Put. Foto: Wikipedia/Erik Zachte CC BY-SA 4.0

Dat Leiden ooit een grote vestingstad was is terug te zien aan de singel met bolwerken en verdedigingswerken als de Zijlpoort en de Morspoort. De vesting begon als aarden wal. Toen die onvoldoende bescherming bood, moest een stadsmuur worden aangelegd. Maar stenen voor een stadsmuur waren duur. De Leidenaren vonden daar het volgende op: de boetes voor de inwoners werden niet opgelegd in geld, maar in stenen. Inwoners droegen dus letterlijk een steentje bij aan de stadsmuur die tijdens de Middeleeuwen werd aangelegd. Bron: Leiden Lokaal

Aanmeren in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer mooie aanlegplaatsen

En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Leiden nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, november 2018