We komen met de Canicula in Purmerend terecht vanuit Edam. We gaan aanleggen langs de oever van de rivier De Where, met keurige passantenplaatsen dichtbij het centrum van de stad.
Aanleggen in Purmerend
Walstroompalen genoeg op de kade. Ze werken alleen met speciale munten die je voor euro’s kunt omwisselen bij het havengebouwtje van de Watersportvereniging Purmerend. Er is een vast watertappunt en er zijn douches en toiletten. Ze zijn ook voor passanten die aan de Beemsterburgwal en het Noordhollands Kanaal liggen.
Lees ook: onze vaarroute kris-kras door Noord-Holland
Vissersdorp
Purmerend is ontstaan als vissersdorp langs de oevers van de Where. Op het eerste gezicht is het geen opvallend stadje, al zijn de Grote Kerk en het voormalige stadhuis imposante gebouwen.
Shoppen
Purmerend heeft op loopafstand een gezellig centrum met een uitgebreid winkelbestand. Als het regent kun je overdekt shoppen in winkelcentrum Willem Eggert.
Abonneer je hier gratis op ons YouTubekanaal
Meer water dan land
Vroeger bestond deze streek meer uit water dan uit land. Purmerend lag ingeklemd tussen de binnenzeeën Purmer, Schermer en Wijdewormer. Vier eeuwen geleden werden ze drooggelegd. Gelukkig voor ons pleziervaarders bestaan de oude vaarverbindingen nog steeds!
Wat is er te doen in Purmerend
Pak een terrasje op de Koemarkt, het gezelligste plein van Purmerend.
Van 1 april tot 1 oktober houdt Het Gilde Purmerend elke zaterdag om 14.00 uur een stadswandeling. Als je wilt kun je zelfs eten tijdens de wandeling!
Wil je liever zonder gids? Op deze website kun je een wandeling downloaden langs de geschiedenis van Purmerend. Dan kom je ook langs de plek waar ooit Slot Purmersteyn heeft gestaan…
Slot Purmersteyn
Op veel plaatsen in Purmerend kom je de naam ‘Willem Eggert’ tegen. Wie was deze man? Hij leefde van plm. 1360 tot 1417 en was een schatrijke edelman en bankier. Hij had een hoge positie aan het hof. Als dank voor zijn diensten werd hij door graaf Willem VI van Holland benoemd tot heer van Purmerend en kreeg hij toestemming een kasteel te bouwen. Grappig weetje: Eggert schonk de boomgaard bij zijn huis in Amsterdam als bouwgrond voor de Nieuwe Kerk. Hij is dan ook na zijn dood in de Nieuwe Kerk bijgezet, in de speciaal voor hem gebouwde Eggertkapel.
Bekijk naast ‘aanleggen in Purmerend’ meer aanlegplaatsen in de omgeving!
Op de kaart onderaan de pagina kun je nog meer jachthavens bekijken waar we met de Canicula hebben aangelegd. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!