Natuurlijk hadden we wel eens gehoord van de megawindmolens in de jeneverhoofdstad van Nederland. Toch waren we zelf nooit op het idee gekomen om met de Canicula naar Schiedam te varen. Maar omdat een van onze vaarvrienden ons nadrukkelijk wijst op de charme van deze plaats, gaan we dit jaar vanuit Delft ‘ns een keertje niet rechtdoor naar Rotterdam, maar stuurboord uit de Schiedamse Schie op. En we krijgen er geen spijt van!
In deze video varen we vanuit Warmond via Katwijk en Delft naar Schiedam
Aanleggen in Schiedam
We komen Schiedam dus binnen vanuit Delft via de Schiedamse Schie, met achter de Proveniersbrug meteen zo’n enorme windmolen. Een indrukwekkend gezicht! We leggen meteen na de brug aan in de Florijnhaven. Deze haven beschikt over voorzieningen als stroom, water en sanitair (goeie douche!). Overnachten kost 13,50 euro per nacht en je moet betalen via AanUit.net. De haven is afgesloten met een hek en elke dag krijg je via sms een nieuwe toegangscode.
In de Lange Haven ter hoogte van de Havenkerk kun je aanleggen aan de passantensteiger, maar daar zijn geen voorzieningen. Je kunt ook aanleggen in WV De Nieuwe Haven, daarvoor moet je eerst door Schiedam heenvaren richting Nieuwe Maas. Er zijn nog meer havens, maar die zijn wat verder van het centrum.
We komen door Schiedam met de Canicula-vaarroute Rondje Urk
Zwart Nazareth
In de hoogtijdagen telde Schiedam zo’n vierhonderd met steenkool gestookte branderijen, distilleerderijen en brandersmolens. De roetwalmen sloegen neer op de huizen, op de straten, op het wasgoed. Schiedam had dan ook als bijnaam Zwart Nazareth. Inmiddels zijn nog maar een paar distilleerderijen over. En zes brandersmolens die, om wind te vangen, boven de pakhuizen moesten uittorenen. Ze gelden als de hoogste klassieke molens van de hele wereld. Waar je ook loopt in Schiedam, overal zie je wel een paar wieken boven de daken opdoemen. Inmiddels is Schiedam zeker niet zwart meer. Het is een charmante plaats met een mooi historisch centrum rond de grachten, die er havens worden genoemd.
Jeneverhoofdstad
We danken onze jeneverindustrie vooral aan de oorlogszucht van de Franse zonnekoning Lodewijk IV. Die dreigde rond 1671 met zijn leger onze kant op te komen. Om zijn oorlogskas niet te spekken verboden de Staten van Holland de invoer van Franse wijn. Daardoor gingen de inwoners van ons land zelf meer drank produceren. Hoewel er op meer plekken jenever werd gemaakt, werd Schiedam de jeneverhoofdstad. Dat had vooral ook te maken met de gunstige vestigingsvoorwaarden voor de branderijen. Het naastgelegen Rotterdam bijvoorbeeld, wilde ze niet meer binnen de stadsmuren hebben.
Wat is er te doen in Schiedam
Op de Westvest staat museummolen De Walvisch. Op een van de zolders is een interessante film over het ontstaan van de jeneverindustrie te bekijken en je hebt er een mooi uitzicht!
De museummolen is onderdeel van het Jenevermuseum, waar nog veel meer informatie over de sterke drank te vinden is. Van jeneverliefhebbers onderweg begrepen we dat je ook in de Jeneverie terecht kunt als je meer van de historie wilt weten. Die zou ook prijstechnisch wat interessanter zijn…
Vlakbij de Proveniersbrug staat de ruïne van Huis te Riviere, ooit het kasteel van gravin Aleid van Holland, de tante van Floris V. Ooit was het Huis het oudste en op een na grootste slot in het graafschap Holland, tegenwoordig staat het ingeklemd tussen het stadskantoor van Schiedam. Je kunt er niet in, maar het is zeker interessant om even te bekijken!
In deze video varen we dwars door Schiedam via de Nieuwe en de Oude Maas naar Brielle
Aanleggen in de buurt? Onderaan de pagina vind je nog veel meer mooie aanlegplaatsen!
Heb je opmerkingen of aanvullingen? Je kunt ons mailen via het formulier
Marieke, februari 2023