Lummelend over de Linge is eigenlijk geen route en ook geen vaarrondje. Het is een heen-en-weertje. Maar dan wel een heen-en-weertje over wat wel de mooiste rivier van Nederland wordt genoemd. Het is in ieder geval de langste rivier van Nederland: de Linge.

De Canicula Lummelend over de Linge
De blauwe lijn rechtsboven gaat naar Buren, de blauwe lijnen linksonder gaan in noordelijke richting naar Vianen en in zuidelijke richting naar Gorinchem.

Specs Lummelend over de Linge: De rivier stroomt van Doornenburg naar Gorinchem. Alleen het stuk tussen Geldermalsen en Gorinchem is bevaarbaar voor grotere schepen. Sloepen en kleine boten (max 8 meter lang, 3 meter breed en 0.80 diep) kunnen ook nog in Buren komen. De tocht begint bij Arkel en kronkelt tussen de Lingedijken via Spijk naar Heukelum. Je komt 3 voetveren tegen, 7 hoge (een meter of vijf) bruggen en bij Asperen de meestal openstaande keersluis. De diepgang is tot Leerdam 2 meter 70, daarna wordt het 2 meter.

Een vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Bekijk hier de video van onze vaartocht over de Linge
Download route in Waterkaarten app

Wij gebruiken de Waterkaarten app. Heb jij die app al geïnstalleerd en ben je ingelogd met een actief (proef)abonnement? Sla dan Stap 1 over en ga meteen naar Stap 2 om de route te downloaden. De vaarroute wordt dan automatisch geopend in de Waterkaarten app in de tab ‘Routes’.

Heb je de Waterkaarten app nog niet? Dan kun je de app hieronder downloaden en 7 dagen gratis uitproberen. Download eerst de app (Stap 1) en klik daarna op Stap 2 om de route in je tablet of mobiel te openen.

Met een klik op de banner hieronder kun je nu de vaarroute openen op je tablet of je mobiele telefoon.

Aanleggen langs de Linge

De Linge is een prachtige rivier om te bevaren, maar de hoeveelheid ligplaatsen houdt niet over. Jachthavens kun je vinden in Arkel, Heukelum, Leerdam, Asperen en Geldermalsen. Andere aanlegplaatsen zijn in Spijk, Kedichem, Asperen, bij Beesd en tussen Beesd en Deil. Op twee plaatsen zijn restaurants met aanlegmogelijkheden.

Lees ook: Aanleggen in Arkel

Heukelum

Heukelum is een prima plaats om te overnachten. Als je aan de noordoever ligt kun je met een pontje het plaatsje bezoeken. Van Heukelum is het niet ver meer naar Leerdam. Vlak voordat je dit stadje passeert staan er een paar opmerkelijk mooie huizen langs de linkeroever.

De Canicula Lummelend over de Linge
Een huis om van te dromen…
Glasindustrie Leerdam

Leerdam staat bekend om z’n glasindustrie, het is de thuisbasis van Royal Leerdam Crystal. Ook in dit middeleeuwse stadje zijn een paar historisch goed bewaarde gebouwen te bewonderen. Op deze website zijn veel leuke en interessante wandelingen rondom Leerdam te vinden.

Lees ook: Aanleggen in Leerdam

De Canicula Lummelend over de Linge
De monumentale stadsmuur aan de Zuidwal staat er nog. De vier poorten in de muur zijn in de 19e eeuw gesloopt. Achter de muur de koepel van het Hofje van mevrouw Van Aerden, een achttiende-eeuws onderkomen voor ongehuwde dames.
Sluis Asperen

Na Leerdam volgt Asperen. Bij binnenkomst van het kolkje staren twee sluisopeningen je aan. Je moet degene aan stuurboord nemen. Let op: vijf meter breed! De keersluis staat overigens meestal open. Asperen is een prachtig oud stadje. Om de stad ligt de gerestaureerde stadswal, duidelijk te zien vanaf de Linge. Daar zijn ook de aanlegplaatsen. Er zijn geen voorzieningen.

De Canicula Lummelend over de Linge
Achter ons de twee sluizen van Asperen…

   

Hollandse Waterlinie

Asperen is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Het nabijgelegen fort is een bezoek waard, want dan worden er exposities gehouden. In Museum Oud Asperen kun je zien hoe een  arbeidersgezin woonde aan het eind van de 19e eeuwAutoliefhebbers kunnen een kijkje nemen in het Nationaal Auto Miniatuur museum Het Minidome, waar een unieke collectie mini-autootjes uit de hele wereld te zien is. 

De Canicula Lummelend over de Linge
Gellicum
Appelbloesem

Na Asperen volgt Acquoy aan een doodlopende zijarm van de Linge. De kerktoren van dit dorp staat nogal uit het lood. Vaar verder over het rustig kabbelende water langs de prachtig begroeide oevers. Links en rechts zijn weilanden, rietvelden en boomgaarden te zien. In mei zijn die boomgaarden helemaal roze van de appelbloesem. Helaas was al die pracht voorbij toen wij er in augustus langsvoeren.

De Canicula Lummelend over de Linge
Beesd
Fourageersteiger

Vlak naast de snelweg E25 in Beesd ligt een zogenaamde fourageersteiger. Dat is niet echt een aantrekkelijke plek. Tussen Beesd en Deil ligt ter hoogte van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt een aanlegsteiger waar je beperkt mag aanmeren.

De Canicula Lummelend over de Linge
De korenmolen bij Deil.

   

Verder met de fiets

Helaas houdt de vaarpret op in Geldermalsen. Je kunt alleen met kleine bootjes verder. Er zijn plannen om een doorsteek te maken via de Korne en de Maurikse Wetering naar het Amsterdam-Rijnkanaal, maar hoe het met die plannenmakerij staat? Gelukkig hebben we ook nog een fiets om dit prachtige gebied te verkennen!

De route van Geldermalsen naar Buren is goed te doen. Redelijk smal maar diep genoeg voor ons motorjachtje van 7.60 meter en een diepgang van ca. 0.70 m. Volgens onze dieptemeter op de Korne ca. 1.50 onder de kiel. Afgemeerd aan de stadsmuur achteraan bij een mooie grasstrook. Onder het poortje door ben je zo in het prachtige stadje. Er zijn bij de aanlegplaats in Buren zover wij konden ontdekken geen voorzieningen. Ook schijn je te moeten betalen voor de ligplaats. Maar niemand is langsgeweest om dit op te halen. Het enige obstakel is een smalle passage net vanuit Geldermalsen. Er stond verboden voor boten langer en breder dan 8x3 meter. Hier moet je met gepaste snelheid doorheen. Dit is te doen mits je boot niet al te lang is. Geen idee hoe lang dit nog blijft liggen. Succes met jullie leuke reisverslagen! Laurens de Wit

Aanleggen langs de route? Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer info.

Heb je tips en aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Marieke, mei 2018